Totalt antall sidevisninger

søndag 30. desember 2012

Livets gåter

   Livet er et mysterium. En gåte. Enormt mange småting i livet er et mysterium. Det er så mye som skjer - hele tiden - uten at vi helt skjønner hvorfor eller hvordan tingene henger sammen. Noen ganger må man bare godta at tingene er som de er, andre ganger vil man gå langt for å finne et svar. Noen mennesker har evner til å forstå mye - om mye. Andre forstår sånn passe. Mens andre igjen forstår lite, men kan også være tilfreds og lykkelige for det.

   Jeg husker en gang for lenge siden... En av studentene på skolen jeg gikk på, var mye eldre enn meg. Han var meget opptatt av Bibelen og leste den med argusøyne dag ut og dag inn. Han forsto ikke alt som sto skrevet (nei, hvem gjør det...) og han grublet og grublet og grublet... helt til hele hodet og sinnet hans en dag gikk i oppløsning. Ikke lenge etter ble han funnet død i en elv, med Bibelen knytt rundt magen....
   Det hele ble en gåte...

   Mange år senere, fikk jeg en elev som jeg ble lærer for. En elev som hadde evner helt utenom det vanlige, men som hadde store problemer med å kommunsiere. Autister kaller vi dem i dag. Jeg kommer aldri til å glemme ham for han var som en liten "Rainman". Han var seks år, hadde fotografisk minne og kunne skrive ned lange, rare ord og setninger etter å ha sett dem i brøkdelen av et sekund. Men han skjønte ikke hva som sto...
   Men han skjønte noe som jeg ikke er så sikker på om var godt for ham å skjønne. Han skjønte at han ikke forsto alt som andre forsto... Da kunne han bli rasende og han kastet vilt rundt seg.
  En dag jeg kom inn i klasserommet, var han frustrert og sint for noe jeg ikke visste hva var. Han kunne jo ikke fortelle meg det. Og han klarte ikke å svare hvis jeg spurte. Da så jeg at det sto skrevet noe på tavla. Det var ikke jeg som hadde skrevet det. Det var ham. En liten gutt på seks år med sterk autisme. Muligens en autistisk savant?.. (Fra Wikipedia: Savantsyndromet beskrives som det å både ha en graverende utviklingspsykologisk eller mental hemmelse og samtidig ekstraordinære mentale ferdigheter.)
   Det sto: Gåte. Hvorfor hadde han skrevet det? Hva tenkte han  på? Visste han hva ordet "gåte" betydde? Tenkte han på seg selv - og alt rundt? Jeg tok fram min mobil - (den gangen var det dårlige kameraer på mobilene) - og dere kan selv se hvordan han skrev ordet... 

    Hvilket lite barn skriver g`n og å`n på den måten som han har gjort? (han ble rasende når jeg lærte ham å skrive g, a og å - for den trykte g`n, a`n og å`n ser jo nettopp slik ut som han har skrevet, og ikke slik jeg skrev den.... Og slik som den var i bøkene, skulle den være, for ham Helt bokstavelig. Aldri avvik på noe område)
   Og hvilket barn kommer på å skrive ordet "gåte" på tavla? Hva tenkte han på?

   Jeg har ofte lurt på  hvordan det har gått med denne lille gutten. Plutselig en dag flyttet han og familien. Til et annet land. Det er også en gåte for meg...

   Det finnes mye gåtefullt, mye jeg undrer meg over - og det synes jeg er mektig fascinerende... Det er det som kalles å leve. Tenker jeg. Mye får jeg kanskje aldri svar på - og må bare godta at sånn er det... Det er gåtefullt...

13 kommentarer:

 1. Så fin tekst. Mye vi ikke forstår, men vi kan fornemme og tolerere og akseptere og trøste. Innerst inne er vi alene - både fint og skummelt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for dine ord! Ja, det er mye vi ikke forstår, men kanskje vi forstår mer enn vi tror noen ganger. Det er heller ikke alltid like lett å bære for alle.. Og ja - enig med deg - innerst inne er vi alene...
   Ønsker deg et innholdsrikt og flott, nytt år! :-)

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Fantastisk historie Liv Hege, der er så meget der virker uforståeligt her i livet, mange mennesker kan være svære at finde ind til og at lære at forstå, men sidder man inde med nøglen til at åbne for disse menneskers inderste, deres fortræffeligheder, er vejen åben for endnu større undren over disse menneskers potentiale.
  Godt Nytår

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for dine ord, Michael! Jeg vil også benytte anledningen å takke deg for alle støtte og oppmuntring - og alle dine kloke ord som du har delt i året som har gått! Masse lykke til videre på din ferd i året som kommer! Ser fram til videre "skrivebekjentskap"
   Godt nytt år!
   God klem fra meg

   Slett
 4. Jag smyger in för att önska dig allt det bästa för det nya året.
  Tack söta du för att du förgyllde 2012 med dina fina ord, det gjorde mig gott.
  Stor kram Gerda

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gerda! Så hyggelig at du la igjen noen ord hos meg. Du har vært til stor inspirasjon i året som har gått! Du er et fantastisk oppkomme av små interiør-kreasjoner! Skap videre!
   Godt nytt år!
   God klem fra meg

   Slett
 5. Jeg får alltid mange assosiasjoner når jeg leser innleggene dine, og jeg kan som regel ikke la tastaturet hvile. Ja, vi møter mange slags gåter, mye vi ikke helt forstår. To av min eldste brors barnebarn er rammet av en slik gåte som du beskriver. Jeg må fortelle om dem. Den eldste på ti år har fått MS. Han er en livlig gutt, men iblant må han bare sove, orker ikke gå ut og leke som han helst vil. MS er en gåte, hvorfor han så plutselig fikk det er en gåte. Femåringen er autist. Han er en klok liten gutt som kan mye allerede. Men han leker for seg selv, og han må alltid ha klare linjer. Foreldrene hans er flinke, de forklarer ham alt som skal skje i forkant, men så skjer det uforutsette ting, og da går verden hans i stykker. De er slitne, foreldrene, og de står på. Men de må rope høyt , svært høyt for å få hjelp. Jeg syns det er en underlig gåte at det skal være så vanskelig å få hjelp i dette samfunnet. Men hele livet er i grunnen en gåte.. Kanskje det er det som gjør at det er spennende. Vi vet lite om hva som venter rundt neste sving, likevel står vi forventningsfulle og ønsker et nytt år vekommen. Jeg vil takke for "følget" i dette året, og så vil jeg ønske deg alt godt i 2013.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Anne Britt! Åååh, så hyggelige ord fra deg! Jeg blir glad hver gang du kommenterer, hver gang du legger ut et dikt på bloggen din og hver gang jeg ser på fotografiene dine! Tusen takk for alle gode ord og innspill - og jeg er veldig glad vi "fant hverandre". Vi er jo i familie...
   Takk for at du deler dine gåtefulle historier her hos meg... Livet er fylt med gåter -det er helt sikkert...
   Jeg øsker deg et riktig godt nytt år - og det blir spennende å se hva deg vil bringe...
   God klem fra meg

   Slett
 6. Det er mye vi ikke forstår. Kanskje er det også mye vi ikke skal forstå - før en dag der fremme. Jeg vet ikke. Det er interessant det du deler, Liv Hege. Jeg hadde også lurt på disse tingene....Gutten som skrev gåte på en så voksen og fin måte...Er det ikke rart? Og nå har du fått meg til å sitte her og undre også ;) på livets gåter. Dem er det mange av. Noen ganger for mange, syns jeg.
  Kjære deg - jeg vil takke deg for alt du deler og gir på denne bloggen. Takk også for alle gode ord og spor du har lagt igjen hos meg dette året. Takk for at du finnes her og takk for dine refleksjoner. Jeg har blitt veldig gla når jeg har sett du har lagt igjen noen ord hos meg i det siste, det har varmet veldig. Jeg ønsker deg en god siste dag i året - og et nytt et, fullt av glede og kjærlighet. Var det klisjèaktig? ;) vel, jeg mener det :)klem klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Spirea! Tusen takk for dine ord og refleksjoner! Og tusen takk for alt du byr på og har delt igjennom året som har gått. Det har ikke vært rent lite... Du har en vanvittig stor livserfaring og innsikt - og det er rørende, vondt, sårt og flott det som du deler. Fortsatt å spre ditt budskap - og jeg håper inderlig at det nye året vil bringe med seg god energi og lite sykdom!
   Godt nytt år, kjære du!
   God klem fra meg

   Slett
 7. Livets gåder, ja, der er mange og det er jo i grunden med til at gøre livet spændende at leve. Samtidig giver det inspiration og masser at skrive om! :)

  Jeg ønsker dig et fint og lykkebringende nytår, kære skriveven. Alt godt til dig og dine drømme. Klem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for dine ord, kjære Megan!
   Jeg vil også takke deg for alt du har delt med deg, dette året. Du er et oppkomme av gode tanker og refleksjoner - og jeg elsker måten du skriver på! Fortsatt på den veien du går!
   Må det nye året bringe med seg alt du drømmer og jobber for!
   God klem fra meg

   Slett