torsdag 19. januar 2012

Å skrive

Det beste  jeg  vet er å skrive historier og fortellinger. Det er en drivkraft i meg som ikke lar seg stoppe. I min ungdom hadde jeg brevvenner over hele verden, jeg skrev dikt og jeg skreve dagbøker. Jeg skrev og jeg skrev...

Jeg husker at jeg skulle ønske at jeg kunne skrive egne historier, men jeg hadde visst ingen fantasi, fant jeg ut. Jeg fikk det ikke til. Det ble bare mye ullent og platt som aldri ble til noen hel handling. Jeg klarte ikke å fullføre en historie,- allikevel var det skrive jeg ville...

Siden det ble det andre ting som tok over, og skrivingen ble bare gjort i små, små doser, for livet krevde annet av meg. Eller jeg lot livet kreve annet av meg...

Men jeg husker så inderlig godt, den dagen da jeg hadde fått samlet opp nok avspasering til å kunne avspasere fra jobben en hel dag. En hel dag skulle bare være min. Den skulle ikke brukes til verking shopping,  vasking av hus, eller aktiviteter med barn... Nei, det skulle være min helt spesielle skrivedag.

Jeg ville leke forfatter...

Jeg hadde en spesiell kopp som jeg drakk kaffe av, når jeg skrev. Et blått keramikkrus. Alltid drakk jeg av den når jeg skulle skrive. (Jeg har den ennå, men den er ikke så viktig lenger)
Kruset kom fram på bordet, likeså en gammel pc. Handlingen hadde jeg i hodet. Og så satte jeg i gang og klimpret i vei...
Det var så spennende. Det var så spennende da jeg skjønte at jeg hadde all verdens makt,... At jeg faktiskt kunne bestemme hva det måtte være.  Jeg kunne bestemme som om jeg var kongen og statsministern og presidenten... eller Gud... jeg kunne skrive om hva jeg ville; om lykke, sorg og smerte. Dette ble så sterkt for meg... at jeg...tro det eller ei, måtte kaste opp...

Der og da løsnet noe. Og for første gang klarte jeg å fullføre en historie. En dårlig historie som ingen har lest. Men jeg fullførte. Det var en stor bragd. Og det var første skritt på veien. Veien til å bli en forfatter...

Mye har blitt skrevet siden jeg kastet opp den gangen. Drøssevis av historier som aldri har sett dagens lys. Og historier som har sett dagens lys. Og bøker.

I går poppet det inn en mail fra et magasin. I teksten stod det: "Tror du at du kunne ha skrevet en hyggelig/koselig påskehistorie slik at våre lesere kommer i påskestemning?"

Jeg blir hoppende glad for slike henvendelser. Det gir en enorm glede å vite at noen vil ha mine tekster, historier og noveller. Og når de etterspør tekster, blir jeg enda gladere.

Så nå... nå må jeg legge hodet i bløt og komme opp med noe som kan bringe folk i påskestemning. Men det jeg jobber iherdig med for tiden, er å fullføre romanen min. Få sendt den inn. Før påske.

10 kommentarer:

 1. Fantastisk å lese om din start som forfatter. At det er noe som trenger seg fram kjenner jeg godt igjen, jeg har det på samme måten, og har skrevet masse dikt og egne små sitater, som aldri har blitt publisert. For jeg har jo lyst til å gi ut bok må vite, uten at jeg har tatt steget noen gang. Nå er jeg i en situasjon hvor det skjer mye i livet mitt som jeg føler har som mål å presse meg ut av en del av livet og inn i en annen og annerledes. Vel, det blir nok resultatet i løpet av året, tror jeg, jeg antar jeg får min første hele, egne skrivedag.

  Jeg ønsker deg lykke, lykke til med dine prosjekter, og spesielt romanen du skriver på.

  Klem fra Livsgledestedet v/ Wenche

  SvarSlett
 2. Tusen takk for dine gode ord, Wenche! Så spennende å lese at det skjer mye i livet ditt som presser seg på! Du er tydeligvis inne i en positiv en endring, og du tar i mot.
  Jeg ønsker deg masse, masse lykke til med dine prosjekter - om med din hele, egne skrivedag! Herlig!Tror du virkelig på at at det skjer det du vil skal skje - så skjer det!

  Klem fra Liv Hege

  SvarSlett
 3. Jeg blir helt varm i hjertet på dine vegne, Liv Hege. Å faktisk bli spurt om å levere en novelle, er stort!! Det tyder på at vedkommende som tok kontakt, vet litt om hva du kan gjøre. :)

  Pussig at du måtte få "løsnet en propp" med skrivinga. Det har jeg ikke erfart selv, men nå ble jeg inspirert til å finne meg min egen, fargerike skrivekopp!

  Klem til deg.

  SvarSlett
 4. Dejlige ord og jeg kender jo mig selv. Bortset fra at jeg aldrig har haft problemer med at skrive historier. De kom bare til mig. Tidligere. Men jeg har måtte genfinde den evne og ikke mindst tilliden til processen. Nu er jeg dér! Jeg kan næsten ikke stoppe og den historie, jeg nu skriver på, skriver også sig selv, når jeg ikke sidder ved tastaturet. I disse dage flytter vi. Jeg forsøger at få lidt tid til at skrive også, men det bliver ikke til meget. Så er det godt at mærke at historien har taget bolig i mig og bare venter på, at jeg igen giver den vinger! ;)

  Flot med novellen. Du er på god vej. Ønsker dig en fin aften. Klem.

  SvarSlett
 5. Tusen takk, Lill-Karin! Ja, det er utrolig moro å bli spurt om å levere en novelle! Det vitner jo om at noen liker det jeg skriver... så nå må jeg "logge meg på påskemodus"
  Men ja, en fargerik forfatterkopp er ikke å forakte!
  Kos deg med skrivingen du også, Lill-Karin! Klem til deg

  SvarSlett
 6. Ja, du har en helt egen evne til å skrive, Lene! Og jeg håper jeg får lest noe av dine historier er dag. Spennende med flytting og spennende med historien du bærer i deg. Du er utrolig flink med ord! God klem

  SvarSlett
 7. Spennende! Jeg er utroooling flink... til å lese :-) Jeg kan ikke skrive, og er veldig imponert over dem som har skriveevne. Lykke til !!!

  SvarSlett
 8. Takk, takk, KindleJoy!
  Å være utrolig god til å lese, er en god ting! Det digger jeg! Jeg føler meg så uendelig rik, når jeg vet at jeg kan gå inn i hvilken verden. Når som helst. Det er bare å gripe akkuran den boken man vil, åpne den, og forsvinne inn i den...Fantastisk!
  Ha en god helg!

  SvarSlett
 9. Nå ble jeg kjempegla på dine vegne! Så stort - og så herlig det må være at noen anerkjenner deg sånn på den måten! :) Er sikker på det blir en helt super påskehistorie, jeg! Du skriver veldig veldig godt og det er gøy å følge med på deg her inne. Er så gla jeg fant bloggen din :) Også virker du som en så raus, flott person! Med en egen evne til å oppmuntre, det skal du vite ;)
  Lykke til med påskemodusen, og med skrivingen. Artig å høre om hvordan forfatter-spiren i deg vokste frem også. Ønsker deg en fantastisk helg! :) klem

  SvarSlett
 10. Og nå ble jeg kjempeglad, Spirea! For dine herlige ord! Tusen, tusen takk for det flotte du sier. Jeg tar ordene dine med meg, og kaster meg over påskehistorien!
  Ønsker deg også en fantastisk helg! En oppløftende og energirik en!! Klem

  SvarSlett