onsdag 28. desember 2011

Jul på Fuerteventura

Fuerteventura er en spansk øy, og den er en av Kanariøyene i Atlanterhavet utenfor kysten av Afrika. Flyreisen tar litt over 5 timer fra Gardermoen.

Det var her jeg tilbragte juleuken, og jeg må si at en veldig annerledes jul er tilbakelagt. En jul så totalt uten snø, kulde, julemat og stress. En jul uten julepynt, engler og gode nisser. En jul fullstendig uten julestemning...
Det siste var savnet, men ellers nøt jeg alt annet.
Hengende nisser som så ut som de var i ferd med å falle i døden alle sammen, hang ned fra skulpturer, bygninger og verandaer... Egentlig var det en blanding av makabert, teit og hylende morsomt... Dette var julepynten som den spanske befolkingen på øya hadde å tilby... Med andre ord,- julepynten og julestemning har ikke Furteventura "greie på". Eller med andre ord; vi i Norge har en helt annen holdning til julepynt og julestemning. Vi har i det hele tatt et helt annet levesett, en helt annen levestandard... That`s it!
Det var tydelig at fattigdommen rådet. Befolkingen lever stort sett av turismen, men det var mange attraksjoner og store byggverk som var blitt forlatt, pga. den labre økonomien på øya. Noen steder så det ut som spøkelsessteder - for alt var forlatt. Øde, forblåst, sort lava lå rundt og helt fritt for mennesker...
Når man ser ting slik i perspektiv, så er det lett å skjønne at vi lever livene våre veldig forskjellig...  På Fuerteventura handler det om å jobbe og overleve. Julepynt og stemning betyr intet.
1. juledag var dog det eneste beviset på at det var jul på øya - for da var det meste stengt, og befolkningen kunne endelig få noen timer fri og kose seg hjemme.
De fleste turistene var helt klart tyskere og engelskmenn - og norsk tale,  hørte vi lite til.. - men når alt dette er sagt, så var det litt av hvert å se på, mye god mat - og litt av hvert å skrive om i ettertid...
Fortsatt.. Feliz Navidad! :-)

6 kommentarer:

 1. Velkommen hjem igjen, Liv Hege.

  Aldri reist bort i juleferien jeg. Sikkert godt med annet klima og god varme på denne tiden.

  Kos deg videre i romjula :o)

  SvarSlett
 2. Takk, Elisabeth! Ja, det var en ny erfaring for meg også å være borte i julen...rart men fint, også! :-) Nå får vi kose oss som best vi kan i juleregnværet! :-)

  SvarSlett
 3. Velkommen tilbake til julelandet Norge! ;) Jeg ble øyeblikkelig inspirert av innlegget ditt, det må jo være det perfekte sted for handlingen i en roman, tror du ikke? Hørtes slik ut.

  Ønsker deg ei fin jul videre. Her i nord har vi fått rikelig med snø, så i dag fikk jeg sesongens første skitur!

  SvarSlett
 4. Så det var dit du reiste - jeg har heller ikke vært borte fra Norge noen jul - men lurer på om jeg skal reise bort neste år. Tenker det må være deilig å få litt varme i skrotten på denne mørkeste tida. Fint at du er tilbake og klem - fortsatt god romjul:-))

  SvarSlett
 5. Så hyggelig at du ble inspirert av innlegget mitt, Lill-Karin! Det var helt klart litt av hvert jeg fikk inspirasjon til der nede, hvor sanden fra Sahara lå under mine føtter... Det blir spennende å lese dine prosjekter! :-)

  SvarSlett
 6. Ja, det var hit jeg reiste, Janne Tove! Deilig å få litt varme i skrotten, som du sier. Og deilig å få litt farge på kroppen! Vinteren blir også mye kortere på denne måten. Skjønt,- vinteren har vi ikke sett mye til enda, på dennes kanten av landet. Klem og fortsatt god rom jul til deg også! :-)

  SvarSlett