torsdag 3. januar 2013

Min novelle i FAMILIEN nr. 1

På dagen etter 1 år siden skrev jeg følgende på bloggen min: "Det nærmer seg midnatt, og hele meg skriker etter å skrive. En novelle denne gangen. Jeg vil ikke skrive om orkaner eller sprukne vannrør eller om døde rotter under vaskeromsgulvet mitt.
  Nei, jeg ryddet nettopp i noen papirer nede på kontoret mitt, og kom over et ark jeg fikk for en del år tilbake. Et ark som var kopi av et maskinskrevet papir, som var direkte oversatt fra et brev datert august 1855. Et ekte frierbrev!
Det er helt utrolig å lese det. Jeg fikk det flere år tilbake av en venninne - (brevet tilhører hennes familie-) med tanke på å bruke det i en eller annen skriveforbindelse. Brevet ble gjemt og glemt. Helt til i dag...
   Jeg må bare få gjort noe med dette verdifulle papiret. Når jeg leser det, er det som å forsvinne inn i en annen tid... Ordene, vendingene, de høytidelige henvendelsene...
   Jeg ser mannen for meg. Mannen som sitter ved det lille bordet og skriver med bankende hjertet... i skinnet fra det lille stearinlyset... som håper at hans skrevne ord vil gjøre til at han snart får sin hjertens kjær og blir en ektemann...

"Til Jomfru Louise Larsen", er overskriften hans.
Snart.. snart... skal jeg skrive "hans historie"... - men nå er det midt i natten, og John Blund kommer straks på besøk"   Og i dag fikk jeg bladet Familien i posten, nr. 1 - 2013 - bladet der nettopp denne novellen jeg skrev står på trykk. Novellen ble til "Frieriet".
   Når det er sagt, så er den også en av novellene i boka mi. Men der måtte jeg endre på en del. Gjøre om ord og vendinger, legge til ny begynnelse og slutt, for at den skulle passe inn sammen med resten av novellene, fikk jeg beskjed om.
Men denne novellen i ukebladet - den er helt uten sensur - og helt min. Med klisjeer og ord og vendinger... Deilig...

8 kommentarer:

 1. gu'kor spennende ! da skal eg kjøpe familien i morgen :D den novellen er faktisk favoritten min fra boken. grådig bale at man må endre på skriveriene sine :( knalltøff bransje ...
  gleder meg iallefall veldig til å lese novellen i morgen :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, så hyggelig å lese, Mary-Ann! Hvis du har kjøpt bladet, så ser du nok at den er noe annereledes... alt er kun fra 1855..
   :-)

   Slett
  2. var ikkje lett å få tak i det Familie bladet asså, men på ferden min gjennom bergen -ålvik den dagen så stoppet eg ymse steder og til slutt klarte eg å oppdrive et eksemplar ;) eg skulle ha det bladet !
   og eg ble ikkje skuffet :D
   ja, den var anderledes fra novellesamlingen, men så utrolig fin historie :D sånne liker eg *Sukk* :D

   Slett
  3. Sååå hyggelig at du jobbet så iherdig for å få tak i bladet, Mary-Anne! Og enda hyggeligere var det jo å lese at du også likte historien. Selv er den historien veldig kjær for meg. Jeg jobbet hardt for at alt skulle stemme med datiden... og derfor varmer det stort når jeg får slike tilbakemeldinger som du nå gir. Tusen takk, kjære deg! Ha en flott dag!

   Slett
 2. Gratulerer! Du er flink og produktiv!

  SvarSlett
 3. ååå så kjekt for deg!! gleder meg til min mamma har lest bladet og jeg kan overta det;-) Godt nytt år forresten

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt nytt år til deg også!
   Veldig moro at du vil lese! :-)

   Slett