fredag 23. november 2012

Tilbakelent men kreativ

   Ja, jeg er nok litt tilbakelent nå. Omgangssyken har hatt innpass i et par dager og jeg begynner å komme meg - takk og pris! Men bortsett fra det, så tenker og tenker jeg...
Det som er viktig for meg, er å gjøre ting som gir glede, ting som gir meg noe, på sett og vis.
  Om jeg skriver en sang eller en tale - og jeg føler at jeg skriver med hele mitt hjerte, og jeg attpåtil gleder oppdragsgiveren og forhåpentligvis jubilanten(e) og attpåtil (noen av)gjestene,- ja, da blir jeg så glad, da!
  Når jeg skriver en historie som kommer på trykk, og jeg aller helst skriver en novelle som kommer på trykk i et ukeblad eller magasin,- ja, da gleder hjertet mitt seg.
   I går fikk jeg beskjed om at et blad ønsker at jeg skriver påskenovellen for 2013, - og det gjør jeg mer enn gjerne!
   Når det gjelder å skrive bøker, så har det faktisk tappet meg mer enn det gleder. Skrivingen er moro, redigeringen ikke fullt så moro, men akk så lærerikt og nødvendig. Men alt etterpå da... Signeringer, vise meg fram hit og dit... og hvis dere tror at det blir mye salg ut av det - så er svaret helt klart nei.
   Når det gjelder det økonomiske - noe jeg ikke har skrevet om i det hele tatt - så skal jeg selge enormt mange bøker for å tjene det samme som jeg får når jeg selger en novelle til et ukeblad.
Å skrive bøker - hvis man ikke er en anerkjent forfatter - er ikke lukurativt, men hard jobbing, og man tjener veldig lite på det.
   Jeg har skrevet drøssevis av sanger og taler i åtte år - og jeg liker det. Likeså å skrive historier og noveller for blader og magasiner. Om jeg kommer til å skrive en ny novellesamling i bokform - tror jeg neppe. Skal jeg skrive en ny bok - skal det være noe jeg VIRKELIG tror på og brenner for. Hvis ikke holder jeg meg til småtekstene mine...
  Men jo, jeg er i gang med å skrive mer enn småtekster, så får vi se hva som skjer underveis. Jeg nevnte jo tidligere at jeg er i gang med et nytt bokprosjekt - men dette er i tilfelle noe helt annet enn det dere tror... Og det er noe jeg VIRKELIG tror på...så får vi se hvor det bærer hen. Først må jeg ha møte med forleggeren min. Så håper jeg ballen begynner å rulle. I riktig retning.

13 kommentarer:

 1. Kjenner meg igjen i tankene dine, Liv Hege. Det er godt å vite at det man gjør blir satt pris på, og at man får betalt for innsatsen.
  Jeg har gitt ut fire romaner, men jeg har ikke tjent noe som helst på dem. Faktisk har jeg nok heller betalt penger - og i alle fall i investert tid! - for å få gitt ut bøkene mine. Fordi jeg ikke er noe kjent navn, fordi jeg ikke er noen selger, og derfor ikke klarer å selge ideene mine inn til etablerte forlag. For jeg nekter å tro at jeg skriver så dårlig at det ikke er utgivelsesverdig. (Noen skylapper må man ha!)
  Synes det er fint om du klarer å ha en litt avslappet holdning til det hele - det samme forsøker jeg selv. Skriv det som kjennes meningsfullt og gir deg glede, enten det er ei novelle til et ukeblad eller noe større og mer krevende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for ditt ærlige og kloke svar, Randi! Ja, du vet så absolutt hva jeg snakker om. Og når du skriver at du har gitt ut hele 4 romaner - og knapt har tjent noe på dem, så kan man begynne å lure...
   Jeg er VET at det ikke har noe med at du ikke er en god skriver - men det som både du og jeg - og mange med oss - er at vi er stort sett ingen gode selgere. Det å fly rundt og vifte med boka mi til "gud og enhver mann", er liksom ikke helt meg. Og det slipper man vel også å gjøre hvis man kommer inn på de store forlagene...
   Jeg skjønner at man til en viss grad må vise seg. Når det er sagt så blir det etterhvert mange bøker som kommer ut - og da slåss vi litt om plassen tror jeg...

   Men ja, jeg skriver det som gir mening. Det må du også gjøre, Randi!!

   Ønsker deg en flott helg!
   Klem fra meg

   Slett
 2. Og jeg er som raskest innpå. Som forlegger og forfatter. Og man skal være heldig hvis man tjener noe som forfatter i Norge. Jeg har et par bøker på Gyldendal og på de store forlagene får man riktignok normalkontrakt, og noen kroner idet boka kommer ut. Men hvis man ikke har et kjent navn, eller flyr rundt og "selger seg selv", så blir det ikke stort der heller. Og selger man ikke, risikerer man raskt å havne ut i kulden igjen, for forlagene i dag har sjelden tid til å vente på at bok nummer fem kanskje tar av...
  Det kommer ut et sted mellom 5000 og 7000 bøker i Norge hvert år, mye fordi forlagene skyter "med haggel" og håper at noen av titlene skal slå an. Men hvor mange av alle disse tusen hører man om? Nesten ingen... Så det er mange med samme erfaringer som dere der ute...
  ( Og noveller og dikt er virkelig vanskelig, det er en grunn til at de store forlagene nesten ikke gir ut slikt... )
  Så jeg tror nok at hvis man skal satse på å skrive, så må det være fordi man har glede av det, og ønsker å dele noe av seg selv med andre. Og selv om man jobber hardt og langt fra alt er lystbetont, så er nok virkeligheten at økonomisk gevinst i de aller fleste tilfeller er ren bonus...

  God helg, allikevel:-)
  Myriam

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, er det noen som har svar på tingene, så er det jo deg, Myriam. Du som både er forfatter og forlegger. Tusen takk for at du deler disse ordene med oss skrivere. For det er nettopp slik virkeligheten er!
   Håper forøvrig vi får til et møte snart! ;-)

   En riktig god helg til deg også!
   Klem

   Slett
  2. Jepp, det må vi. Nå er jo snøen kommet også... Til uka, eller neste helg?

   Slett
  3. Høres bra ut! Sender deg en mail! :-)

   Slett
 3. Jeg kjenner at jeg bare smniler når jeg besøker bloggen din, for du får til så mye og idèene kommer på rekke og rad. Du som har utgitt bøker og som har solgt mange historier vet at du får til det du setter der fore. Derfor er idèene dine noe mer, så sant du ønsker det. Jeg er glad på dine vegne! Og så ønsker jeg deg god bedring.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ååååh, så hyggelig å lese! Når folk blir glad av lese bloggen min - så rører det hjertet mitt! Jeg tar ordene dine til meg og jobber videre med å iverksette mine ideer! Skapertrangen er stor, og det å iverksette kreative drømmer - er bare helt herlig! Tusen takk, kjære deg!
   God klem fra meg

   Slett
 4. Hei Liv Hege! Ja, det er et stort tankekors at man må jobbe mye for lite...
  Forresten: Jeg har linket til boka di på min hjemmeside. Beklager at det ikke har skjedd før nå, men så fikk jeg med bokomtalen da!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tuuuusen takk for at du linker til boka mi!!! Beklager at jeg har glemt å svare deg... det var absolutt ikke meningen!! Hjertelig takk! :-)
   Klemmer

   Slett
 5. Thank you for any other informative site. The place else could I
  get that type of information written in such an ideal method?
  I have a challenge that I am simply now working on, and I
  have been at the glance out for such information.

  Feel free to surf to my page ... facebookofsex

  SvarSlett
 6. Heya i�m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a
  lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.


  Here is my webpage: facebook of sex

  SvarSlett
 7. 'member merchants'.

  Also visit my weblog; fuckbook

  SvarSlett