Totalt antall sidevisninger

onsdag 27. juni 2012

Bokcover og den enøydes budskap

...Jeg våknet tidlig, for migrenen dunket fortsatt bak øyet mitt. Ute hylte måkene på naboens tak, og jeg følte meg sliten og en tanke deppa. Tenkte at "dette er urettferdig, nå som jeg har ferie!"...
   Mannen i huset gjorde seg klar til å dra på fisketur med sin far, mens jeg krøp ut av dyna og steg inn i dusjen. Jeg ville så inderlig at dagen skulle bli fin. Avslappende, smertefri og deilig...
   Så sjekket jeg mailen og kjente smilet la seg i ansiktet mitt. Coveret på min novellesamling lyste mot meg... Og jeg synes det ble helt digg!!
Jeg er mektig spent på hva "folket" synes om det... og nå er også tittelen klar. Jeg skal røpe den om ikke lenge. Vi har jobbet en stund med å komme fram til en tittel som sitter - som treffer meg midt i mageregionen - det gjør denne...
  Jeg tok med meg en brødskalk, åpnet verandadøren og svisj...der kom minst tjue av mine små flyvende venner mot meg. Jeg la ut brødsmulene, nok til dem alle,- mens jeg stod som et stort fugleskremsel ved siden av, for å skremme bort naboens måker. De er jeg ikke særlig glad i... beklager... (men de skiter og bråker noe aldeles forferdelig)
   Og... jeg trodde ikke mine egne øyne, for mens jeg stod der og matet mine små fuglevenner, kom min enøyde kattevenn luskende nede i hagen. Den snudde på hodet og tittet opp på meg... og jeg kjente at en innvendig glede spredte seg. Den gav meg en sterk følelse av at: Alt kommer til å gå så bra!...
   

mandag 25. juni 2012

Den enøyde katten

(Dette er ikke den eneøyde katten)


For ikke veldig mange dagene siden la jeg ut et innlegg her om boka "SIRKELEN" - den omhandler blant annet hekser, energier...OG en enøyd katt og en ravn.
Etter at jeg hadde skrevet det blogginnlegget, gjorde meg klar til å dra på jobb. Da jeg kom ut på trappa hørte jeg et svare spetakkel i hagen. Og der på plenen gikk en katt og lusket, mens en skjære hylte villt over den. Katten enset ikke skjæra, men den løftet hodet og kikket bort på meg. Med sitt ene øye! Det var en enøyd katt! Jeg kjente det begynte å prikke i hele kroppen, og tenkte... hva betyr dette? Jeg har aldri sett en enøyd katt i hele mitt liv, og nå dukket en opp med en gang  jeg hadde lest denne boka.
I boka har katten en viktig funskjon - men hva skulle denne virkelige katten inn i mitt liv å gjøre?
Siden tiden var knapp, måtte jeg dra på jobb, - men jeg glemte ikke katten...


Et par dager senere, tittet jeg ut på verandadøra, og der lå katten på benken og tittet på meg med sitt ene øye... Den vek ikke blikket mitt.
Jeg spurte høyt: "Hva vil du?" Den fortsatte å se på meg. Da jeg åpnet døra, spratt den opp. Men da jeg begynte å snakke, bråstoppet den og kom bort til hånden min, før den sprang avgårde.
Jeg ble ikke noe klokere. Men jeg hadde fått en ennå sterkere følelse av at katten ville si meg noe...


Og nå i dag, er det fjerde dagen jeg har migrene, de to siste dagene har migrenen sittet som en krafsende smerte bak høyre øye, og det er grusomt vondt.
Til morgenen ble jeg liggende litt i senga, etter at samboeren hadde stått opp. Jeg hørte han drev og romsterte ute i garasjen, og plutselig kommer han løpende opp trappa...
"Det er en katt inne her!" ropte han.
Jeg spratt opp av senga... og der kom den enøyde katten farende opp trappen og gjennom stua, for så å løpe rett bort til verandadøra. Samboeren slapp den ut, og borte var den...
Men hvorfor kom den inn? Jeg tok meg til mitt smertefylte øye, og tenkte:
Det handler nødvendigvis ikke om øyne - men jeg er inne på noe...
Det er det høyre øyet katten mangler...


Jeg er sikker på at den skal vise meg noe, få meg til å innse noe...
Dessuten... Smerten bak øyet mitt er nå noe bedre.
Spennende....

søndag 24. juni 2012

Sommer...

   Nå er sommerferien her, og tradisjonen tro så startet jeg den med hard migrene... Merkelig, men når skuldrene skal senke seg, alle jobbetanker skal bli lagt til side, så sniker smerten seg inn i pannebrasken og skal ødelegge for meg... Men nå - på tredje dagen, er den i ferd med å takke for seg. Takk og pris, og ferien har jo ennå ikke startet skikkelig.

  I går, første feriedag(eller egentlig starter jo ikke ferien før i morgen, mandag!) fikk vi godt besøk av et veldig nært vennepar som vi traff for første gang på KRETA i fjor. En hadde migrene, en hadde halsonde, en hadde mageonde, og en var frisk... Litt av en gjeng!
  Noen overnatting orket ikke venneparet, siden de ikke var friske - men vi klarte allikevel å få inn del gode St.Hans timer - med god mat, latter og planer for neste KRETA -tur... som snart står for døren.

Været er ikke noe å rope hurra for, men uansett - det er FERIE! Nå skal jeg først hvile hodet, så er det planer for pakkingen som står for tur... og jeg ser veldig fram til å besøke øya Spinalonga - etter at jeg leste boka "Øya" for en liten stund siden. Jeg lurer på om jeg merker noe til energiene som utspiller seg der ute - etter at alle de spedalske ble stasjonert der i sin tid... Uansett, så blir det en opplevelse. Jeg skal skrive om øyturen når jeg kommer hjem...

Nyt dagen, uansett vær!

   

torsdag 21. juni 2012

Bokanbefaling?

   Om ikke alt for mange dagene setter jeg meg på flyet, for da skal ferden gå sørover. HERLIG! Men det er litt av hvert som skal gjøres innen den tid. Det jeg nå lurer på, er om noen av dere kan komme med en aldri så liten bokanbefaling eller to eller tre...
   Jeg vil veldig gjerne ha med meg noen skikkelig GODE bøker nedover - slik at jeg kan kose meg på stranda med forfriskende, morsom, spennende og underholdende lesning...
   Jeg vil helst at det skal være pocket utgave - da det er lettest å ha med seg - i dobbel forstand. Og jeg ønsker at boka skal være på norsk.
   Er spent på om jeg får noen innspill her... Og bøkene kan fint leses etter ferieturen også! Alle forslag mottas med et stort TAKK! :-)


Nyt dagen, dere! Jeg skal på tur med elevene!

onsdag 20. juni 2012

Jobbing gir resultater!

... Jeg har følt meg som et garnnøste i lengre tid. En endeløs lang jobbetråd som ingen ende har tatt. Jeg har bare rullet i vei. Ikke over stokk og stein, men fra jobb til jobb. De siste månedene har bare vært etterfulgt av den ene deadlinen etter den andre. Halvårsrapporter, pedagogiske rapporter, foreldresamtaler, novelleredigering, sanger og taler...
   Og jeg har rullet og rullet og "gjort leksene mine" - både som lærer, forfatter og skribent. Men nå er det ikke mye igjen av garnnøstet, bare en liten stump. Og det føles befriende og deilig.
Et stort pusterom trengs for kropp, sinn og sjel nå!

    Hvis noen lurer på hvordan det går med novellene mine, så må jeg bare si at de nå er gjennom språkvask hos forleggeren. Så ting tar tid med dem. De har blitt vasket og renset så mye nå, føler jeg - at jeg håper ikke de blir kjemisk renset for min stemme. Det er skrekken... Men du, som jeg gleder meg til å finne disse novellen mellom to stive permer!
    Ellers kjenner jeg at det blir nydelig å kunne legge til side den vanlige hverdagen nå, og kjenne på "friheten" fra morgen til kveld!! Tenk at jeg er så heldig å ha 7 ukers sammenhengende ferie!

     Og så er jeg så stolt av ungen min! Nå er hun nyutdannet sykepleier, har fått seg full, fast jobb på sykehus og om et par uker flytter hun inn i sin nyinnkjøpte lelighet! Det gleder mammahjertet stort!
Og moralen er: ... jobber man på, så blir det gode resultater!! ;-)

søndag 17. juni 2012

Hva skal DU gjøre i ferien?

Nå nærmer sommerferien seg med raske skritt. Det er kun en arbeidsuke igjen, - fem dager - før 7 ukers ferie tar til! Åååh, så deilig det skal bli!!

Syv blanke uker ligger snart foran meg, uker som skal fylles med ro, avkobling, norsk sol, norsk regn, (det blir det sikkert mye av)venner, gresk sol og gresk mat, god vin, og alt som hører med når man har ferie...
Og bøker skal leses, blomster skal plukkes, døgnet skal brukes og lite skal skrives. Tror jeg.

Noe av ferien skal tilbringes på KRETA! Kjæresten og jeg gleder oss vilt! Sammen med et vennepar, som vi forøvrig traff på KRETA i fjor, skal vi ta turen tilbake!

Hva skal DU gjøre i ferien din?
Det viktigste er at du gjør noe annet enn du gjør i hverdagen - tenker jeg...
Men moro å høre hva dere andre skal...

Klem fra meg!


søndag 10. juni 2012

Pusterom og venninnebrunsj

    I går fikk jeg et etterlengtet pusterom. Jeg har vært så sliten om dagen, og er det fremdeles. Har jobbet mer enn jeg har hatt gått av, tydeligvis, og må roe`n litt ned nå...
   Jeg skulle egentlig lese fra Foffa lydboka mi på Foldvik gård i går, men energien og engasjementet mitt, satte en stopper for det, dessverre... Jeg måtte melde avbud, men driverne på gården tok det fint. Og det er godt å vite.
   I stedet dro jeg til min gode venninne, Ellen, for hun hadde bedt inn venninner til tapas-brunsj! Hun er helt rå på mat og nips og stæsj!
  Se så flott hun hadde gjort det på den vakre verandaen sin!!
Så der ble jeg sittende og kose meg med nydelige tapasretter, litt rødt i glasset og venninneprat. i over syv timer!! Det var absolutt balsam for kropp og sinn!
Tusen takk, Ellen, for nydelig mat og selskap!
   Og i dag skal jeg ta det også litt rolig... Skrive en bryllupssang, skrive litt om meg selv som skal være med i katalogteksten til forlaget, og språkvaske manuset jeg har fått oversendt. Men jeg skal bare språkvaske bittelitt i dag! Når det er sagt, så merker jeg at jeg har lært sååå mye av coachen min - jeg renser og vasker andres manus med friskere øyne!

...Og skriver forhåpentligvis mye renere og friskere selv også! :-)

Nyt søndagen, dere! Her regner det, så det passer med en innedag...

torsdag 7. juni 2012

Svensk, super bok!

   Har dere lyst til å lese noe litt annerledes? Lese om ungdom for voksne? Og kanskje litt om spennende og farlige energier? I hvert fall hvis de brukes på feil måte... Ja, da anbefaler jeg SIRKELEN av Mats Strandberg.
 Jeg synes det var en utrolig flott driv og mye farlig spenning her...
   Boka har visst blitt en svensk sensasjon og den er solgt til forlag over hele verden på rekordtid.
  


    "Twilight møter Fucking Åmål. Du har aldri lest maken! Engelsfors. Vakkert navn, gudsforlatt sted. Omgitt av dype skoger der mennesker ofte går seg vill og forsvinner. Seks jenter har akkurat begynt på videregående. De har ingenting til felles ? bortsett fra at de har selve ondskapen i hælene. Nå tvinges de til å samarbeide for å overleve. En natt da månen på mystisk vis er farget rød, føres seks ungdommer til den nedlagte folkeparken. De vet ikke hvordan de er kommet dit, eller hvorfor de er der. Men uten hverandre kommer de ikke til å overleve. En svensk småby blir åstedet for en kamp mellom det onde og gode. Sirkelen byr på nesten 500 sider med intens spenning, kjærlighet, magi, håpløse foreldre, lekser, død og vennskap."


God bok, dere, og ha en strålende dag!

onsdag 6. juni 2012

Sangskriving og språkvask

   Etter et par dager med "hvile" - dvs. ingen skriving i det hele tatt, får jeg nye utfordringer i fanget. Jeg kan ikke la være - og tar i mot!

   I går ringte en dame og ønsket " en litt gæren sang" til en 50- åring. Klart jeg tar i mot den utfordringen. Om et par timer kommer en kvinne som ønsker en spesiell sang til sin 60 år gamle sønn. Også spennende!
   Og nå i dag sa jeg ja til å språkvaske et bokmanus. Det er første gangen jeg språkvasker privat,- altså at det ikke går igjennom et forlag. Jeg var i utgangspunktet lei av språkvask, for jeg syntes det var engergitappende å lese det ene dårlige manuset etter det andre. (noen av dem ville jeg aldri ha antatt, hvis jeg jobbet  i et forlag. Men det var altså ikke min oppgave å anta/refusere.)
   Men nå som jeg står for "alt" selv, så tør jeg å være mer ærlig på ting. Påpeke svakheter, klisjeer, undertekster og der tekst bør strykes,- fordi jeg vil at manuset skal bli mest mulig.
   Jeg kjenner at dette blir spennende - og litt skummelt. Men jeg er jo veldig smigret over å bli spurt. Jeg vil ikke si hvilken forfatter dette er, men jeg kan si så mye at jeg har språkvasket en av bøkene hans tidligere. (da gjennom forlag) - og nå har han tatt kontakt med meg privat. Det må jo bety at han synes jeg gjorde en grei jobb.
  
   Og i dag fikk jeg invitasjon til forlags-hagefest i sommer! Kult! Det blir jo superspennende å treffe mange andre forfattere! (en del av dem har jeg allerede møtt ved forskjellige anledninger)

søndag 3. juni 2012

Serieforfatter?




Har du en god idé til en ny serieroman eller kjenner noen som skriver?
Cappelen Damm og NorskeSerier er på utkikk etter nye forfattere og inviterer alle skriveglade til å delta i konkurransen. Vi ønsker å komme i kontakt med alle som har en god historie å fortelle, en historie du kanskje har tenkt på lenge, eller allerede har begynt å skrive på.
Vinneren av konkurransen premieres med hele 200 000 kroner!
Tidligere manuskonkurranser har vist at det ikke bare vinneren som vil bli utgitt.

Ønsker du å delta? Send oss din historie! Vi trenger minst fem prøvekapitler (ca. 20 000 ord) fra første bok og en kort beskrivelse av handlingen i de fem neste bøkene. Vi vil gjerne vite hvordan du har tenkt at serien skal utvikle seg.Du velger selv stedet for handlingen og fra hvilken tidsepoke du vil skrive fra. Vi søker den historien du brenner for!
Våre lesere er i alle aldre, både menn og kvinner, men de aller fleste er voksne kvinner.
Konkurranseregler:
Fristen for innsendelse av manus er 1. oktober 2012.
Alle bidragsytere er anonyme til vinneren er kåret. Vinneren kåres av NorskeSeriers redaksjon.
Innsendelse av manus:
Du kan sende inn manuset ditt per e-post eller vanlig post.
E-post: manuskonkurranse@cappelendamm.no
Post: Cappelen Damm, manuskonkurranse, 0055 Oslo

lørdag 2. juni 2012

Forfattertanker

      
   Her om dagen ble jeg oppringt av en forfatter jeg aldri har snakket med, men som jeg har hatt kontakt med via FB, og jeg har også lest den ene boka hans. Han fortalte meg at noen hadde sagt rett ut kvelden i forveien, at han ikke kunne kalle seg en forfatter, for han skrev så dårlig. Han burde holde seg til det han kunne, fikk han høre.
   Hvordan kan folk få seg til si noe så sårende? (disse har ingen bakgrunn innen faget/håndtverket, bare så det er sagt) Alle har vi vel lest en bok vi ikke syntes noe om, men vi slenger det vel ikke midt i fjeset på forfatteren på den måten! Forøvrig så liker jeg boka hans godt, selv om det er ting å "plukke på". Forfatteren bak boka kan absolutt kalle seg en forfatter!! Men det gjelder å ikke ta seg for nær av slike "jantelov-uttalelser", tenker jeg. Men det er vanskelig, da..
   Hva er det som gjør en bok god? Jo, det er en kombinasjon av godt språk og god handling. Språket må gli, flyte - og handlingen må fenge. Ai, ai... dette krever hardt arbeid. Dette er ikke gjort i en håndvending. Det er dette jeg har lært så mye om siden 12. april. Jeg har vel aldri lært så mye om undertekst, klisjeer, unødvendigheter, hvor viktig gjentakelser er (at man plukker opp en ting senere i teksten) og det å skrive så enkelt som mulig...

   Innen neste helg skal jeg ha levert fra meg alle novellene til forlaget igjen. Det er bare et par noveller som gjenstår som jeg fortsatt skal "rense litt".
Jeg kjenner at først nå begynner hjertet å banke litt ekstra med tanke på at disse fortellingene mine skal bli utgitt i bokform. Dette er en helt annen følelse enn før jeg skal gi ut en barnebok.
    Siden dette er et knippe helt forskjellige historier, sier det seg selv at ikke alle kan like alt. Men hvis alle som leser boka, vil like noen av novellene- så er jeg utrolig fornøyd.
Det er vel sjelden man liker alle låtene på en cd... Eller?

fredag 1. juni 2012

Å jobbe dobbelt

Akkurat nå føles det som jeg går i gjørme. Nå har jeg jobbet dobbelt opp i mange uker. Nå er det ikke  mye igjen av meg, kjenner jeg.
   I fjor på denne tiden gjorde jeg det samme. Jeg jobbet i ett strekk igjennom hele våren fram til sommerferien. Samme dag som jeg tok sommerferie hadde jeg min siste Mikkel-bok lansering, og dagen etter hadde jeg Foffa-lydbok lansering.
   Det som skjedde, og som jeg burde ha tatt lærdom av, var at da jeg gikk fra jobb siste dag før ferien, eller timer før boklanseringen... var det ikke mer igjen av meg. Jeg var så sliten, at jeg hadde bare et ønske, og det var å ligge under dyna. Lenge. Så da boklanseringene kom, så kjente jeg ingen glede. Jeg ble syk, og det tok flere uker før jeg kom meg igjen. I ferien... sukk...  
   Sånn skal det IKKE være. Jeg kan ikke drive rovdrift på selv. Ingenting er verdt det. Men denne våren har nesten vært på samme måte, så jeg har tydeligvis ikke lært... I tillegg til full jobb, hus og samboer, har jeg skrevet drøssevis med sanger og taler, og novellene mine har tatt enormt med tid, fordi jeg ville komme i mål i år!
På denne tiden er det også mye som skal gjøres i skolen (for de som ikke er i streik). Men når jeg går hjem fra jobb i dag, skal jeg virkelig ta helga! Da er alle pedagogiske rapporter i havn, foreldresamtaler unnagjort, alle sanger skrevet, og novellene er nesten i boks...
Denne helga skal brukes til litt av hvert annet. Litt husarbeid. Kanskje på tide. Ha en flott fredag, dere! :-)